GRANITSKÆRVER – DEN STORE GUIDE

Granitskærver er populære som aldrig før og sælges nu i mange flere farvevarianter end fra bare et par år siden.

Det har fået mange danskere til at kaste sig over projekter med havestier, bede og indkørsler, hvor granitten får lov at pryde overfladen med det glinsende skær.

Desværre oplever mange, at det er en lidt større udfordring at få projekterne helt på plads hvilket vi bl.a. ser lidt nærmere på i denne store guide om granitskærver.

granitskærver

Granitskærver beregning af mængde

Det er utrolig vigtigt at man har styr udregningen af hvor mange granitskærver man skal bruge til sit haveprojekt. Det kan virke som en svær opgave, især hvis ens have ikke ligefrem er kvadratisk og derved svær at måle op.

Det er heldigvis ikke særligt svært at finde ud af og regne sig frem til hvor mange kvadratmeter eller tons granitskærver man skal købe uanset formen på ens have. Her gennemgår vi trin-for-trin hvordan du beregner mægnden, så læs med og hold tungen lige i munden.

Har du allerede styr på hvor mange granitskærver du skal bruge, kan du roligt springe dette afsnit over.

Del områderne op (hvis nødvendigt)

Skal man eksempelvis lægge granitskærver rundt om sit hus, kan man i stedet for at bruge svære formler, som kræver en matematisk uddannelse at bruge, dele det samlede område ud i enkelte kvadrater og udregne mængden til hvert enkelt kvadrat.

Eksempel:

Først skal vi finde areal af området og dernæst skal vi finde ud af dybden, men lad os starte med arealet.

Kvadrat 1 måler:

2 meter i bredden
6 meter i længden

Det giver et areal på 12 kvadratmeter ( 2 x 6 meter).

Kvadrat 2 måler:

3,5 meter i bredden
10 meter i lægnden

Det giver et areal på 35 kvadratmeter ( 3,5 x 10 meter).

Vores samlede areal bliver derfor 47 kvadratmeter ( 12 + 35 ), som vi skal have indkøbt granitskærver til. Men vi endnu ikke hvor meget vi skal bruge, fordi vi nu skal have fundet ud af hvor tykt et lag granitskærver der skal udlægges.

Hvor tykt et lag granitskærver skal man lægge? (Dybde)

Der ikke et enkelt svar på hvor tykt et lag skærver man skal udlægge, da det afhænger af størrelsen på de granitskærver som du vælger at lægge.

Det er vigtigt at man sørger for at granitskærverne dækker området helt, således at man ikke kan se det underliggende materiale. Uanset om man har lagt ukrudtsdug, fiberdug, stenmel eller noget helt fjerde under sine granitskærver, så skal det være totalt dækket.

Når bunden er helt dækket med granitskærver, så minimere man mængden af ukrudt, da der ikke kan trænge sollys ned til ukrudtet. Udover at minimere ukrudt, så giver det også en mere stabil belægning som ovenikøbet er meget pænere at se på.

Jo større størrelse granitskærver man vælger, jo tykkere et lag er nødvendigt for at man ikke kan se underlaget, hvilket er ret logisk hvis man lige tænker over det.

Herunder kan du se vores anbefalede lagtykkelser til de forskellige størrelser af granitskærver.

  • 2-5 mm. granitskærver = 3-5 cm.
  • 5-8 mm. granitskærver = 3-5 cm.
  • 8-11 mm. granitskærver = 4-5 cm.
  • 11-16 mm. granitskærver = 5 cm.
  • 16-22 mm. granitskærver = 6 cm.
  • 16-32 mm. granitskærver = 6 cm.
  • 32-45 mm. granitskærver = 7 cm.
  • 32-64 mm. granitskærver = 7 cm.

Et godt tip er at lægge et godt tykt lag i indkørsler, hvorimod man i bede og stier muligvis godt kan spare lidt på budgettet ved at lægge et lidt tyndere lag.

Når du har fundet ud af hvor tykt et lag du skal bruge, så er du klar til at udregne præcist hvor mange granitskærver du skal bruge.

Bed med granitskærver

Lad os sige at du skal lægge et 5 cm. tykt lag på dine 47 kvadratmeter, så ser udregninger således ud:

47 x 0,05 = 2,35

Du skal bruge 2,35 kubikmeter(m3), som svarer til 2350 liter. Det er hvad du skal efterspørge når du indhenter tilbud på granitskærver.

Er du interesseret i at vide hvor mange ton eller kg granitskræver du skal bruge? Så skal du have regnet liter om til kg., hvilket er legende let.

1 liter granitskærver = 1,6 kg granitskræver.

I vores eksempel med 2350 liter (2,35 m3) granitskærver, skal du blot gange antal liter med 1,6 hvilket giver 3760 kg granitskærver.

Underlag til granitskærver

Inden du skal i gang med at udlægge granitskærver, så er det vigtigt at der er styr på underlaget. Når vi snakker granitskærver og underlag, så er der forskellige meninger, men samlet set 3 forskellige muligheder – Læs med og lær om det bedste underlag til granitskærver.

Fiberdug under granitskærver

Hvis du ikke er bekendt med fiberdug, så er det som navnet antyder en dug lavet af et stærkt fibermateriale. Fiberdug kaldes også for belægningsdug da det er speciallavet til belægninger med f.eks. fliser, grus og selvfølgelig granitskærver.

Fiberdug er uden tvivl det bedste materialer du kan købe til at lægge under dine granitskærver. Her er en håndfuld af fordelene ved fiberdug:

  • Modvirker ukrudt.
  • Minimere risiko for kørerspor i indkørsler.
  • Modvirker udvaskning af de underlæggende materialer.
  • Underminere myrer.

Fiberdug har desuden en god filtreringsevne, hvilket betyder at regnvand sagtens kan trænge igennem og ledes ned i jorden.

Skal du lægge granitskærver i bede eller lignende, hvor der hverken skal færdes biler eller mennesker, så kan man godt nøjes med en normal ukrudtsdug, hvilket leder os videre til næste punkt.

Granitskærver og ukrudtsdug

Som sagt så er fiberdug altid klart at foretrække som underlag til granitskærver, men det er også et væsentligt dyre produkt end en klassisk ukrudtsdug.

Ukrudtsduge er typisk tyndere i materialer og derfor billigere at producere og derved billigere for dig at købe. Trods det tyndere materialer, så er det et udmærket alternativ til fiberdug, når granitskærverne ligger i bede, under hækken eller lignende hvor der ikke er den store trafik.

En ukrudtsdug modvirker, som navnet antyder, også ukrudt og sørger for at holde jord og granitskærver adskilt.

Regnvand kan også sagtens trænge igennem en almindelig ukrudtsdug og den modvirker også udvaskning af de underlæggende materialer.

Stenmel under granitskærver

Det er meget sjældent at man ser eller hører om folk der bruger stenmel som underlag til granitskærver, men alligevel er det noget mange efterspørger.

Hvis man udlægger et godt lag granitskærver, hvor man ikke kan se bunden, så er der faktisk ingen fordele ved at vælge stenmel som underlag. Oftest så hører man at folk vælger stenmel fordi de er overbevist om at det er mere ukrudtshæmmende end fiberdug, eller er pænere hvis man på sigt kommer til at kunne se bunden.

Det er dog på ingen måde sandt at stenmel er mere ukrudtshæmmende end en kraftig fiberdug, og skulle der komme udsyn til bunden, så kan man jo blot udlægge lidt flere granitskærver.

Stenmel som underlag til granitskærver er væsentligt dyre og meget mere omstændig at udlægge, da det kræver at man stamper det helt fast med en pladevibrator.

Køb af granitskærver

Inden vi skal snakke om udlægning af granitskærver, så skal de først bestilles og købes, hvilket der er lidt forskellige måder at gribe an på, da der findes forskellige leveringsmetoder.

Leveringmuligheder

Først og fremmest så skal vi have set på leveringsmulighederne og priserne på disse. Det er også vigtigt at have styr på sine tilkørselsforhold, når der bestilles granitskærver.

Granitskærver i bigbags

Lad os først se på hvilke valgmuligheder der er, når man køber granitskærver i bigbags, som er den mest populære form. Bigbags er utrolig praktiske, kan leveres på 3 forskellige måder:

  • El-palleløfter (leveres typisk ved kantsten, på fortorv eller i indkørsel med fast underlag).
  • Mobil-truck (Kan leveres på alle typer underlag som fx græs og grus).
  • Kran levering ( Kan levere på alle typer underlag og løfte over fx hegn og hæk).

Skal du bruge på den anden side af 7-8 kubikmeter granitskærver, så begynder levering i bigbags at blive en smule dyrere end levering i løsvægt. I disse tilfælde bør du indhente tilbud på begge leveringsformer, såfremt du har mulighed for at leveret med lastbil.

Levering med el-palleløfter

Levering med en almindelig el-palleløfter er den absolut billigste form for levering af granitskærver i bigbags. Man er en smule begrænset når ens bigbags bliver leveret med en palleløfter, da den kun kan køre på fast underlag i form af fliser, asfalt eller fortov.

Når du vælger denne billig levering af bigbag med granitskærver, så skal du typisk være forberedt på du skal i gå lidt længere med trillebøren end ved de næste to leveringsmetoder.

Levering med mobil-truck

Det er ikke alle som der er bekendt med hvordan en mobil-truck ser ud, men det egentlig blot en lidt bredere truck, som har fået nogle store terrændæk. Mobiltrucken kan køre på alle slangs underlag uanset om der er tale om græs, jord, grus, granitskærver eller lignende.

Mobiltrucken er omkring 2,5 meter bred, så det er vigtigt at du er helt sikker på der er plads nok, når du bestiller denne leveringsform. Mobiltrucken bruges ofte i kolonihaver og sommerhusområder, hvor der sjældent er fast belægning og svært for store lastbiler at køre.

Vil du have dine granitskærver leveret med mobiltruck, så skal du regne med at det koster et sted mellem 100 og 250 kr. ekstra. Det kan dog være givet godt ud, hvis du ellers skulle have gået rigtig langt med trillebøren, eller det kan være nødvendigt for overhovedet at få granitskærverne frem til dig.

Levering med kran

Der er mange fordele ved at få leveret med kran, men det er også større omkostning. Skal dine granitskærver leveres med kran skal du regne med at der løber mellem 200 og 400 kr. ekstra på regningen.

Har du de absolut værste tilkørselsforhold til din have, indkørsel eller hvor end du måtte have brug for granitskærver, så kan det give mening at bestille dem leveret med kran. Kranbilen kan typisk krane op til 10-15 meter fra hvor lastbilen kan holde.

Der kan være utrolig meget hårdt arbejde sparet ved at få løftet sine granitskærver over hegn eller hæk og direkte ind der hvor de skal bruges.

Priser på granitskærver i bigbags

Det første vi ser på er priser, da det er hvad de fleste søger indsigt i. Der er stor forskel på priser, leveringstider og leveringsmuligheder.
 
I denne prissammenligning har vi taget udgangspunkt i 1000 kg. grå granitskærver i størrelsen 11-16 mm. inklusiv levering med palleløfter. – Det er en meget populær farve og størrelse og derfor en god indikator for hvordan de forskellige forhandlere ligger prismæssigt.
 

985 kr.

Kran-levering: 295 kr. ekstra
Mobiltruck-levering: 149 kr. ekstra

999 kr.

Kran-levering: Ikke muligt
Mobiltruck-levering: Ikke muligt

1172,70 kr.

Kran-levering: Ikke muligt
Mobiltruck-levering: Ikke muligt

1242 kr.

Kran-levering: Ikke muligt
Mobiltruck-levering: Ikke muligt

1459 kr.

Kran-levering: Ikke muligt
Mobiltruck-levering: Ikke muligt

Granitskærver aftippet i Løs vægt

Når du skal bruge større mængder granitskærver (Typisk over 6-7 m3), så er der som regel penge at spare ved at få leveret i løs vægt. Det kræver dog at man har plads til en stor lastbil på sin grund – Denne leveringsform er bare knap så fleksibel.

granitskærver leveret med lastbil

Som med så meget andet så falder granitskærver også i pris jo flere tons man køber, og når vi snakker helt store mængder, så er det typisk altid leveret i løs vægt, medmindre tilkørselsforholdende er meget begrænsede.

Priser på granitskærver i løs vægt er svære at give et klart bud på, da det afhænger meget af transportomkostningerne. Så når du gerne vil have et tilbud på granitskærver i løs vægt, så skal du kontakte forhandleren og give ham en leveringsadresse og ønsket mængde, hvorefter han vender tilbage med et uforpligtende tilbud.

Skal du bruge store mængder granitskærver i løs vægt, kan du indhente et gratis tilbud her.

Hent selv granitskærver i trailer

Bor du i en by, hvor du selv har mulighed for at hente dine granitskærver på trailer, så kan det være en god løsning, når det drejer sig om mindre mængder. Hvorvidt det kan svare sig at hente selv afhænger naturligvis af hvor stor din trailer er, samt hvor langt væk butikken er.

Har du en normal hobbytrailer som kan læse omkring 400 kg. så kan det sjældent svare sig at hente mere end 0,75-1 m3 granitskærver selv. Husk at det både koster brændstof og tid at køre i pendulfart frem og tilbage med en lille havetrailer.

Granitskærver i poser

Skal du bruge meget små mængder granitskærver til fx dekoration, efterfyldning i bede eller lignende, så kan det muligvis give mening at købe i 20 kg. poser. Granitskærver i 20 kg. poser kan typisk findes i byggemarkeder og i nogle store supermarkeder som fx Bilka.

Du slipper for at skulle tænke på trailer og kan blot smide et par poser i indkøbskurven, næste gang du står i et byggemarked. Du skal dog passe på med at købe for mange 20 kg. poser, da du her betaler en væsentlig højere kilopris end ved de andre leveringsmuligheder.

Granitskærver priser

Når du er afklaret med hvordan du vil have dine granitskærver leveret, så skal der undersøges priser. Priser på granitskærver kan være svære at gennemskue, da der efterhånden er mange udbydere og man kan risikere at skulle sammenligne kilopriser og literpriser, hvilket nemt kan forvirre.

For at gøre det hele lidt lettere har lavet en sammenligning af samtlige udbydere af granitskærver i bigbags og i løsvægt. Du kan desuden bruge denne service til at indhente priser på granitskræver helt gratis og uforpligtende.

Vi har valgt at omregne alle tilbud til literpriser eller pris pr. 1000 liter, så du let kan sammenligne de forskellige tilbud.

Varianter af granitskærver

Er du endnu ikke helt afklaret med hvilken størrelse og farve granitskærver du skal vælge, så prøv at læse med i dette afsnit, hvor vi ser nærmere på det store udvalg.

Farver

Der er en håndfuld forskellige farver af granitskærver, men du skal være opmærksom på at der også findes forskellige farvevarianter af både grå og sorte granitskærver.

Valg af farve er naturligvis en smagssag, men har du endnu ikke valgt farve, så kan det være en god ide at læse lidt op på de forskellige varianter og hvad man kan forvente.

Sorte granitskærver

Granitskærver i farven sort er klart det mest populære valg uanset om det er til indkørslen, bedet eller andre steder omkring huset. Sorte granitskærver er dog også blandt de dyreste granitskærver, så skal du bruge meget store mængder til fx en indkørsel, kan der være penge at spare ved fx at vælge grå i stedet.

Sorte granitskærver udvindes i Norge og granittypen kaldes for Hyperite. Denne granittype er den absolut mørkeste/sorteste på markedet, så hvis det er vigtigt for dig at dine granitskærver skal være rigtig sorte, skal du lede efter ordet Hyperite.

Når du køber sorte granitskærver skal du være opmærksom på at der er enkelte hvide sten imellem, som skyldes at der findes hvide ”årer” i de bjergkæder granitten udvindes fra. Den hvide ”gnist” der findes i sorte skærver er derfor ikke en fejl fra forhandlerens side, men noget der naturligt forekommer.

Der findes også sort granittype ved navn Norit, som er knap så mørk og derfor ofte betegnes som værende gråsorte.

Grå granitskærver

Grå granitskærver er også et populært valg, som er en anelse billigere end de sorte skærver. Grå granitskærver udvindes i Sverige og denne granittype kaldes for Vikans. Det bl.a. det faktum at de skal fragtes fra Sverige og ikke Norge som giver en billigere pris.

Når du vælger grå skærver, er der også en farve ”gnist”, men i dette tilfælde er det en rød gnist, som forekommer helt naturligt i de svenske bjergkæder.

Vikans er den mest populære grå granittype, men der findes også en grå granittype, som er lysere i farven. Den lysgrå granittype kaldes for Stenungsund.

Røde granitskærver

Det er i dag sjældent man ser røde granitskærver i indkørsler og bede, men til bl.a. dekorative formål er de røde skærver utrolig populære. Røde granitskærver lægger sig prismæssigt op ad de sorte skærver.

Hvide granitskærver

De hvide granitskærver er også en variant som man sjældent ser ude foran boligen, men mere i dekorative sammenhæng i krukker, på stier og ved fx kirkegårde.

Hvide granitskærver Udvindes i Norge og kaldes for Lysit.

Granitskærve størrelser

Er du i tvivl om hvilke størrelser der findes inden for granitskærver, så nævner vi det også her for god ordens skyld, selvom det også er nævnt i afsnittes om lagtykkelse af granitskærver.

Størrelsen på granitskærver er en af de ting, som man skal være opmærksom ved køb, da det er kan blive meget omkostningsfuldt at sende dem retur og/eller bytte dem.

  • 2-5 mm.
  • 5-8 mm.
  • 8-11 mm.
  • 11-16 mm.
  • 16-22 mm.
  • 16-32 mm.
  • 32-45 mm.
  • 32-64 mm.

Når man måler granitskærver, så måler man altid på det tyndeste led, hvilket betyder at længden godt kan være længere end målene, som er angivet. Det er ikke alle som er klar over dette og kan derfor være en uheldig overraskelse, men det er sådan det måles i granitbranchen af alle forhandlere.

En vigtig ting som du skal være opmærksom på når du vælger størrelsen på dine granitskærver, er at du altid skal vælge 11-16 mm. eller større, når de skal lægges i en indkørsel. Lægger du 8-11 mm. eller mindre, så sætter de sig i bilernes dæk, hvilket betyder at du oftere skal fylde nye skærver på.

Vælg de rigtige granitskærver når du supplerer op

Skal du supplere op med granitskærver i en indkørsel, et bed eller lignende hvor der allerede ligger granitskærver kan det dog være utrolig svært at identificere præcist hvilken type granitskærve der ligger i forvejen.

Vil du være helt sikker på at ramme plet med både størrelse og farve, så anbefaler vi at du bestiller en prøvepakke med de varianter, som du tror ligger i forvejen. Når du så kan be- eller afkræfte om det er de rigtige granitskærver, kan du lave en større bestilling med ro i maven.

Udlægning af granitskærver

Når du skal i gang med at udlægge dine granitskærver, så kræver det ikke den store håndværksmæssige uddannelse, men det er hårdt arbejde. Granitskærver er tunge at flytte på, og det er de færreste som helt slipper for at skulle flytte bare lidt på de nyindkøbte granitskærver.

Du skal bruge:

  • Skovl/spade
  • Trillebør
  • Rive

For du leveret dine skærver i løs vægt, kan du være heldig at vognmanden har mulighed for at smide dem i 2-3 bunker, hvilket gør det meget nemmere at fordele granitskærver over dine tomme kvadratmeter. I bedste fald kan du helt undvære trillebøren og blot sprede ud fra de udlagte bunker.

Sørg for at få udlagt et tykt lag, så man ikke kan se bunden – Du skulle jo nødig give ukrudt mulighed for at etablere sig i dine nye skærver!

Leje af maskiner til udlægning af granitskærver

Har du købt meget store mængder, så kan det godt blive en uoverskuelige opgave at skulle køre hundredvis af gange frem og tilbage med trillebøren. En minilæsser kan udlægge mange tons granitskærver i timen, og kan spare dig for utrolig meget tid og formentlig en masse ømhed i ryg og arme.

Du skal regne med at det koster mellem 500 og 1000 kroner i timen at leje en minilæsser samt chauffør. Det bør ikke tage mere end et par timer at klare udlæggelsen af granitskærver i selv den største indkørsel, så det render formentlig op i et par tusinde kroner, hvis du ikke selv har mod på at udlægge dine granitskærver.

Skal granitskærverne stampes?

Kan man stampe sine granitskærver med en pladevibrator? Det er et spørgsmål som vi ofte hører, og svaret er Ja det kan du sagtens!

Hvis du ikke har tålmodighed til at vente på at granitskærver langsom bliver kørt til at biler, så kan du hurtigt fremskynde processen vha. en pladevibrator. Du får hurtigt det smukke og hårde udseende som kendetegner en skøn granitskærve-belægning, samt et underlag som er meget bedre at færdes på.

Det koster mellem 100 og 300 kroner for en dagsleje af en pladevibrator og det er givet godt ud.

Kan man lægge granitskærver på skråninger?

Vi er ved at have været godt omkring alt du bør vide om granitskærver, men vil lige til sidste svare på nogle spørgsmål som vi ofte hører. Vi starter med et spørgsmål, som vi ofte hører fra nybyggere, som har købt en grund, der liggere højere end vejen.

Hvis man ikke er interesseret i at beplante en skråning, så er granitskærver et rigtig godt alternativ, da det sagtens kan lade sig gøre at lægge granitskærver på en skråning – Der er dog et par ting man skal være opmærksom på.

Til skråninger anbefales det typisk at man vælger en stor størrelse, da de ligger mere stabilt og ikke kan trille/rulle lige så nemt som små granitskærver. Vi anbefaler at man kigger på størrelsen 16-22 og opefter.

Vi ser lige i tiden rigtig mange nybyggere vælge 32-64 mm. granitskærver til deres skråninger. Disse skærver kaldes også for Jernbane-granitskærver eller DSB-granitskærver. De giver et helt unikt og rustikt udseende til dine skråninger.

Kan man lægge granitskærver direkte på jorden?

Kan man spare fiberdugen/ukrudtsdugen væk og bare ligge granitskærver direkte ovenpå den blottede jord? Ja det kan man godt.

Det er dog ikke noget vi vil anbefale, da du lyn-hurtigt vil døje med ukrudt i kanterne eller steder hvor laget ikke er tykt nok. Desuden vil du hurtigt skulle efterfylde med flere granitskærver, da du skal regne med at 1-2 cm. af laget vil sætte sig synke ned i jorden med tiden.

Hvilke granitskærver til rundt om huset?

Utrolig mange vælger at lave en 30-50 cm. rende rundt om huset med granitskærver, ærtesten eller lignende belægninger. Det er en nem måde at lave et flot ”finish” omkring huset.

Hvilke granitskærver anbefaler man så at bruge rundt om huset? Vi anbefaler altid at man vælger den størrelse og farve som man bedst kan lide, da det faktisk ikke kommer så nøje rent praktisk. Har man planter i belægningen som kan fælde blade og løv, så er det dog smartere at tage en mindre størrelse, da den er lettere at rive i.

Kan man lægge granitskærver under en hæk?

Ja, men det er en rigtig god ide at sørge for at jorden er godt gødet inden du lægger granitskærverne ud. Derudover er det også vigtigt at du bruger en ukrudtsdug under dine granitskærver, da dine hækplanter nødigt skulle kæmpe om næringen med ukrudtsplanter.

Skulle din hæk få brug for gødning efter at underlaget er belagt med granitskærver, så er du nødsaget til at bruge flydende gødning. Det er dog utrolig nemt at blande op og udsprede ved hækken.

Granitskærver inspiration

Det kan være vanskeligt at forestille sig hvordan en havesti eller indkørsel med grantiskærver, rent faktisk ser ud med de mange forskellige størrelser og farver.

I dette korte videoklip kan du se lidt forskellige projekter med granitskærver, som du lade dig inspirere af.

Granitskærver til en gabionsvæg

Gabionsvægge er kan laves med forskelligt indhold som fx pigsten, halvstore granitsprængstykker, eller granitskærver i størrelsen 32-64 mm. DSB-skærverne som de også kaldes, har den perfekte størrelse til gabionsvægge og bliver derfor ofte valgt til formålet.

granitskærver i en gabionsvæg

Størrelsen 32-64 mm. fås i enten sort eller grå farve og utrolig lette at bygge en gabionsvæg med sammenlignet med større elementer som fx pigsten.

Renhold af granitskærverne

Når hækken er klippet, sommeren er godt i gang og græsset bliver slået ofte, ja så kan du være heldig, at du ikke har ukrudt i dine skærver, hvis du har fulgt anvisningerne.

Desværre er der nok fløjet alt muligt andet over i dem og det kan være et irriterende og tidskrævende arbejde, at få alle de små blade væk.

Her er det ultimative ”Guld tip”. Lad det ligge til det er visnet og brænd det med en ukrudtsbrænder.

Det er et simpelt råd lært af en gammel gartner med mange år i faget.

Rigtig god fornøjelse med haven.