Bornholmske granitskærver (Blå Rønne)

Bornholmsk granit hører til blandt den ældste granit i verden, og de meget smukke granittyper har deres helt eget udtryk og flotte nuancer. Særligt Blå Rønne er en eftertragtet granittype fra klippeøen. Blå Rønne granit bruges i større blokke af bl.a. stenhuggere, men også i mindre stykker som skærver.

Hvis du er på jagt efter smukke granitskærver, bør du kaste et blik på den særlige blålige granittype. Her har du mulighed for at købe nogle meget flotte skærver, der vil give haven et eksklusivt og anderledes look. Blå Rønne kommer fra Rønne granitbrud på Snorrebakken, hvor der snart er blevet brudt granit i 200 år.

Rønne granitbrud

Lige siden midten af 1800-tallet er der blevet brudt granit i Rønne stenbrud. Der er hentet ton efter ton op af undergrunden, som er blevet brugt til byggeri og vejanlæg på Bornholm, men også i resten af Danmark og i udlandet.

Bornholm granitskærver

Senest er en stor del af granitten fra Rønne granitbrud blevet brugt til en stor udvidelse af havnen i Rønne. Her er der blevet brugt granit til en 100 meter lang mole og en 300 meter lang kaj, som bl.a. skal tage imod store krydstogtskibe og fartøjer, der bruges i offshore industrien.

Rønne granitbrud er i dag ejet af NCC, som fortsat bryder granit på stedet. Da området omkring bruddet er begrænset til et forholdsvist lille areal, er der i årenes løb gravet dybt, for at få fat i den eftertragtede granit.

Hvorfor er granitprodukter fra Bornholm så dyre?

Det oprindelige brud er 125 meter dybt, og bunden af bruddet ligger 60 meter under havets overflade. Det meget dybe brud har besværliggjort sprængningen og håndteringen af granitten. Når granitten er sprængt fri af undergrunden, skal den transporteres til overfladen, hvorefter granitstykkerne kan knuses og sorteres.

Den besværlige proces er en stærkt medvirkende årsag til, at bornholmsk granit ligger i den prismæssigt dyre ende af skalaen.

Se en stor oversigt over priser på granitskærver her.

NCC har fået lov til at anlægge endnu et brud i umiddelbar nærhed af det oprindelige Rønne granitbrud, men anlæggelsen var ikke uden udfordringer. Inden det var muligt at begynde at hente granit fra det nye brud, skulle der fjernes op mod 18 meter jord og sten fra overfladen, før entreprenørerne kom ned til den bornholmske granit. Dette store stykke arbejde er endnu en årsag til, at granitten fra Rønne, hører til i den dyre prisklasse. Til gengæld regner NCC med, at der nu er sikret granit til de kommende 40 år.

Blå Rønne granitskærver

Blå Rønne granit har en meget smuk blålig nuance, som gør denne type granit særlig eftertragtet. Det vil også være muligt at finde Blå Rønne med mere rødlige, sorte og grå nuancer.

Blå Rønne granitskærver er særdeles velegnede til brug i indkørsler, gangstier, blomsterbede, langs husmure og den særlige blålige farve vil også pynte godt i terrassens krukker.